József Klein
Pictorul evreu József Klein (1896-1945) s-a născut în satul Csermő, pe atunci parte din Ungaria (azi Cermei, România). În 1916, a început să studieze la Academia de Arte Frumoase din Budapesta, dar mai târziu a renunțat pentru a se înscrie la școala de artă din Baia Mare.
În 1925, a plecat la Paris pentru a găsi inspirație, unde stilul său a fost puternic influențat de pictori celebri precum Marc Chagall, Pablo Picasso și Maurice Utrillo. După ce s-a întors la Baia Mare, a participat cu lucrările sale la numeroase expoziții și a început să predea la școala de artă. Klein a fost un artist foarte apreciat, dar uneori se simțea discriminat din cauza originilor sale evreiești. Din nefericire, în 1944, el și soția sa au fost deportați la Auschwitz de către autoritățile maghiare, unde și-au găsit amândoi sfârșitul.
Operele lui Klein se concentrează mult pe teme sociale ca sărăcia, asociate cu melancolia, ilustrând în principal mineri truditori, cărăuși de vreascuri, familii sărace și greutăți și neajunsuri ale omului simplu, ilustrate într-o manieră liniștită, aproape resemnată.
József Klein. (Sursă imagine: Blue Window Gallery)