Articole

  • În comunitatea evreiască din Cluj, în secolul XX, serviciile medicale pentru oameni cu condiții modeste erau oferite de Chevra kadisha, o asociație caritabilă care funcționează de obicei în cadrul comunităților religioase. În mod tradițional, Chevra kadisha din Cluj avea maximum doi medici angajați, care vizitau pacienții săraci în casele lor și le cumpărau medicamente din banii asociației. Cu doi medici și un cabinet cu doar două paturi, Chevra kadisha nu făcea față la necesitățile evreilor din Cluj, deoarece, contrar stereotipurilor, cei mai mulți evrei aveau venituri mici.

  • Ottó Kornis (1911-1949) a fost un evreu din Cluj. În perioada interbelică, a profesat ca avocat și jurnalist, iar în mai 1944 a fost deportat, întâi la Auschwitz, mai târziu la lagărele de muncă forțată din Brieg, Groß-Rosen, Langenbielau și Dörnhau. Imediat după ce s-a întors acasă, și-a scris memoriile și le-a publicat.

  • Anul acesta, Zilele Europene ale Culturii Evreiești au loc în 36 de țări, cuprinzând evenimente legate de pluralism și tradiția dialogului în cultura evreiască, de formele dialogului și a împărtășirii experiențelor proprii, respectiv de modalitățile cooperării pentru o conviețuire armonioasă.

  • David este unul din cei trei ghizi audio al muzeului. Povestea lui de viață este reală și este prezentată astăzi la Muzeon, prin intermediul unui ghid audio și diferite exponate. David Irányi locuia în Cluj și era un om multitalentat.

  • Julia este unul din cei trei ghizi audio ai muzeului. Povestea pe care o spune, ca ghid al muzeului, este bazată pe întâmplări reale din viața ei și a fost reconstituită după memoriile ei, scrisorile și documentele găsite în arhiva familiei Lusztig.

  • Una dintre poveștile care se pot descoperi în muzeu, prin intermediul ghidului audio, este cea a lui Paul Lusztig, un om simplu, care a trăit în Clujul de altădată. Povestea lui a fost reconstituită pe baza documentelor de arhivă, iar vocea lui a fost interpretată de actori profesioniști în 3 limbi, română, engleză și maghiară.

Marți ‒ Duminică: 10:00 ‒ 18:00
Luni: Închis

Adulți: 29 lei
Elevi și studenți: 19 lei
Pensionari: 15 lei
Card Omnipass: 15 lei
Studcard: 1+1
Membri ai comunității evreiești din Cluj: Gratuit

Strada Virgil Fulicea, nr. 3
Cluj-Napoca, România
(+40) 364 100 472