Istoria comunității evreiești din Cernăuți
Cernăuți este un oraș din Bucovina, aflat în partea sud-vestică a Ucrainei, unde existența unei comunități evreiești a fost documentată prima oară în 1408.
Ottó Kornis: Fum (fragment)
Era absurd ce vedeam când mă uitam la masa de oameni strânsă între gardurile cu sârmă ghimpată, niște oameni care își făceau munca de sclav în mod automat; era absurd, părea chiar improbabil în acel moment ca fiecare dintre ei să aibă o viață întreagă dincolo de uniforma din lagăr, o inimă proprie, un univers interior întreg, cu dorințele și speranțele lui.
Margareta Sterian
Margareta Sterian (născută Weinberg) a fost o importantă artistă, scenografă, poetă și traducătoare din România. S-a născut în 16 martie 1897 într-o familie evreiască înstărită din Buzău. După ce mama acesteia a murit, iar tatăl s-a recăsătorit, Margareta a crescut cu bunicii materni care dețineau un atelier de broderie. Apoi, a urmat școala primară anglicană și liceul evanghelic din București. În toată această perioadă, a studiat pictura cu Richard Canisius și cu Gore Mircescu.
Lia Koenig
Lia Koenig a fost supranumită Prima Doamnă a teatrului israelian pentru prezența neîntreruptă pe scena Teatrului Habimah din Tel Aviv. Dar înainte să joace în Israel, în anii ’50, s-a impus ca una dintre cele mai emblematice actrițe ale Teatrului Evreiesc de Stat din București.
Ágnes Keleti
În 9 ianuarie 2021, gimnasta Ágnes Keleti a împlinit 100 de ani și a devenit cea mai în vârstă campioană olimpică în viață.
Fanny Fligelman Brin
Fanny Fligelman Brin (1884-1961) a fost o evreică activistă, cunoscută în special pentru eforturile caritabile și discursurile sale pentru pace. Toată viața a fost convinsă că violența nu este o soluție pentru conflicte și a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a evita sacrificiile inutile de pe câmpul de luptă.
Templul Cerealiștilor din Bacău
Înainte de Primul Război Mondial, în Bacău existau nu mai puțin de 22 de sinagogi și case de rugăciuni, dintre care s-a păstrat intactă numai una, Templul Cerealiștilor (în idiș, „Pepșoinekes Șil”).
Surorile Polgár
Judit, Zsuzsa și Zsófia Polgár provin dintr-o familie de evrei din Budapesta. Tatăl lor, pedagog de meserie, și-a propus să demonstreze că orice copil poate excela în orice domeniu, dacă primește o educație de calitate de la o vârstă fragedă. Astfel, Judit, Zsuzsa și Zsófia au învățat limbi străine, fiecare dintre ele a obținut mai multe diplome și, încă de mici, au jucat șah.
Asociații caritabile ale femeilor evreice din Transilvania
În a doua jumătate a secolului XIX, în Transilvania și în restul Regatului Ungar au fost înființate multe uniuni, grupuri, cluburi și fundații, mai ales în marile orașe. În acest context, asociațiile caritabile ale femeilor se ocupau în primul rând de susținerea persoanelor vulnerabile, de exemplu, a copiilor orfani și săraci, dar și de educație, contribuind la răspândirea ideilor moderne.
Clara Haskil (1895-1960)
Pianista Clara Haskil a devenit renumită datorită interpretărilor sale din compozitori clasici și romantici. S-a născut în 7 ianuarie 1895 la București, într-o familie de evrei sefarzi. Mama ei a fost cea care a inițiat-o în studiul pianului, fetița având un talent înnăscut și intrând la Conservatorul din București la numai 6 ani.