Image Alt

Despre noi

Povestea noastră

Muzeon

Nu este un muzeu. Este o experiență.

Muzeon este o întâlnire complexă cu istoria evreilor din Cluj. Pornind de la începutul secolului XX și ajungând până în timpul prezent, Muzeon spune povestea de viață a trei oameni diferiți: Julia, Paul și David, în trei limbi diferite: română, engleză și maghiară.

 

Punând la dispoziție ghizi audio unici, creați pe baza unor povești reale dramatizate, Muzeon este un spațiu care reușește să creeze conexiuni unice și pline de semnificație între personajul narator și vizitator. Umanizând istoria, Muzeon îi învață pe vizitatorii săi despre trecut, fără efortul de a învăța.

 

Narațiunea expoziției a fost scrisă pe baza unei istorii de familie, familia Lusztig. Rădăcinile familiei Lusztig au fost identificate într-un mic sat transilvănean: Chichișa. După ce s-au mutat într-un sat din apropierea Clujului, la sfârșitul secolului XIX, și, mai târziu, în oraș, familia Lusztig a prosperat. La Muzeon, vizitatorii au ocazia să învețe despre istoria comunității evreiești din Cluj prin intermediul istoriei familiei Lusztig. Ghizii audio au fost creați pe baza poveștilor de viață a trei membri diferiți ai familiei, fiecare cu un destin diferit.

Muzeon a fost fondat în 2020 de un cuplu de tineri clujeni, Dan și Flavia Craioveanu. Povestea noastră a început când, într-un dulap uitat din casa părinților săi, Dan a descoperit arhiva personală, absolut fascinantă, a strămoșilor săi evrei. Ca istoric, Flavia a analizat arhiva și a pus cap la cap o istorie de familie incredibil de stufoasă, cu ajutorul a sute de scrisori, documente, memorii și fotografii.

 

Nu puteau lăsa ascunsă amintirea prețioasă a strămoșilor lor și așa le-a venit ideea de a înființa Muzeon. Acum, dorința lui Dan și a Flaviei este de a le oferi vizitatorilor același sentiment de admirație pe care l-au simțit și ei când au descoperit acele povești de viață uitate.

Muzeon se bazează aproape în întregime pe narațiune audio și vizuală, astfel încât să ușureze experiența de învățare. Folosind puterea poveștilor, în combinație cu instalații artistice și vizuale, Realitate Virtuală și artefacte, Muzeon reușește să aibă un impact semnificativ asupra celor care îi trec pragul. A fost gândit în așa fel încât, după vizita la Muzeon, vizitatorii să se simtă îmbogățiți din punctul de vedere al cunoștințelor istorice.

Echipa noastră

Oamenii de la Muzeon

Flavia Craioveanu

Fondator, Curator, Director General

Dan Craioveanu

Fondator, Director Tehnic

Hanna Vári

Asistent
Prietenii noștri

Parteneri

Travel to live
Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord
Ebraica pe litere
Casa Memorială Elie Wiesel

Marți ‒ Duminică: 10:00 ‒ 18:00
Luni: Închis

Adulți: 29 lei
Copii și studenți: 19 lei
Pensionari: 15 lei
Card Omnipass: 15 lei
Membri ai comunității evreiești din Cluj: Gratuit

Donează pentru Muzeon

 

Muzeon a devenit un reper pentru cultura evreiască din Transilvania, cu toate că a fost lansat în pandemie. În această perioadă dificilă, putem să păstrăm expoziția deschisă doar cu ajutorul donațiilor online.

Te invităm să devii un susținător lunar acum. Doar așa vom putea continua să îți aducem informațiile de calitate de care te bucuri zilnic și să păstrăm vii moștenirea evreiască și memoria Holocaustului.

Acum e momentul să contribui și tu pentru păstrarea patrimoniului evreiesc și memoriei Holocaustului. Cu doar 10 euro pe lună de la 100 de persoane, această expoziție poate continua să funcționeze.

 

Vrei să începi chiar acum o donație lunară? Procesul de plată se face ușor și în siguranță.

 

Marți ‒ Duminică: 10:00 ‒ 18:00
Luni: Închis

Adulți: 29 lei
Elevi și studenți: 19 lei
Pensionari: 15 lei
Card Omnipass: 15 lei
Membri ai comunității evreiești din Cluj: Gratuit

Strada Virgil Fulicea, nr. 3
Cluj-Napoca, România
(+40) 364 100 472