-
Júlia Rosenberger, poreclită Juliska, s-a născut la Gyalu (astăzi Gilău) în 1908, în Imperiul Austro-Ungar. Povestea ei a inspirat unul dintre ghizii audio de la Muzeon.
-
Andor Lusztig, poreclit Bandi, al doilea copil al lui Moritz și al Gizellei Lusztig, s-a născut în 1908. Bandi s-a căsătorit cu Júlia Rosenberger în 1933 și s-au mutat la Cluj pentru un trai mai bun, unde cei doi copii ai lor, Tibor și Noémi, s-au născut în 1936 și 1938.
-
Moritz Lusztig s-a născut în 1877. Moritz s-a căsătorit cu Gizella Blum în 1901, la vârsta de 24 de ani, iar între 1903 și 1912 au avut cinci copii: Ákos, Sándor, care a murit la vârsta de un an, Andor, Viktória și Pál.
-
134 de ani se împlinesc azi, 12 iulie, de la naşterea sculptorului modernist de origine evreiască Chana Orloff. Născută în 1888 în Starokonstantinov, un orăşel din Imperiul Rus (situat actualmente pe teritoriul Ucrainei)
-
Izsák și Sára Lusztig au trăit în Transilvania, pe atunci parte a Ungariei, în prima jumătate a secolului 19. În acea perioadă, evreii erau limitați de către autorități la anumite meserii, precum comerțul, măcelăria, sau producția băuturilor alcoolice.
-
Cernăuți este un oraș din Bucovina, aflat în partea sud-vestică a Ucrainei, unde existența unei comunități evreiești a fost documentată prima oară în 1408.
-
Era absurd ce vedeam când mă uitam la masa de oameni strânsă între gardurile cu sârmă ghimpată, niște oameni care își făceau munca de sclav în mod automat; era absurd, părea chiar improbabil în acel moment ca fiecare dintre ei să aibă o viață întreagă dincolo de uniforma din lagăr, o inimă proprie, un univers interior întreg, cu dorințele și speranțele lui.
-
Margareta Sterian (născută Weinberg) a fost o importantă artistă, scenografă, poetă și traducătoare din România. S-a născut în 16 martie 1897 într-o familie evreiască înstărită din Buzău. După ce mama acesteia a murit, iar tatăl s-a recăsătorit, Margareta a crescut cu bunicii materni care dețineau un atelier de broderie. Apoi, a urmat școala primară anglicană și liceul evanghelic din București. În toată această perioadă, a studiat pictura cu Richard Canisius și cu Gore Mircescu.
-
Lia Koenig a fost supranumită Prima Doamnă a teatrului israelian pentru prezența neîntreruptă pe scena Teatrului Habimah din Tel Aviv. Dar înainte să joace în Israel, în anii ’50, s-a impus ca una dintre cele mai emblematice actrițe ale Teatrului Evreiesc de Stat din București.
-
În 9 ianuarie 2021, gimnasta Ágnes Keleti a împlinit 100 de ani și a devenit cea mai în vârstă campioană olimpică în viață.