DOORS – Incubator digital pentru muzee Etapa II

Azi avem o veste interesantă despre activitatea noastră la Muzeon, ca parte din programul DOORS – Digital Incubator for Museums programme. Am avansat recent în etapa a II-a a programului, împreună cu alte 19 muzee europene. Am început deja să participăm la seminariile DOORS și să lucrăm la noul nostru proiect, numit „O transformare digitală și incluzivă a experienței muzeale”. Fiind un muzeu ce se bazează pe arta povestirii, pusă în acțiune prin intermediul propriei noastre aplicații web de ghid audio, în perioada programului de incubator DOORS, care se încheie în septembrie 2023, vom implementa noi funcționalități în ghidul audio, care ne vor ajuta să le oferim o experiență  superioară celor care ne vizitează muzeul, dar și altor muzee locale.

La Muzeon, credem în puterea poveștilor personale de a aduce istoria și cultura mai aproape de oameni. Expoziția noastră permanentă a fost construită având la bază viețile a trei persoane reale, Julia, Paul și David. Prin intermediul ghidului nostru audio, acestea își împărtășesc poveștile de viață personale și adevărate, prezentând istoria și cultura evreilor din Transilvania din secolul XX și evenimentele Holocaustului din trei perspective diferite.

Captură de ecran a aplicației noastre web de ghid audio cu cei trei ghizi virtuali din muzeu.

Ca parte a programului de Incubator DOORS, la Muzeon ne propunem să extindem aplicația web de ghid audio, adăugând conținut în mai multe limbi, pe lângă cele pe care le avem și le folosim deja: română, engleză și maghiară. Ceea ce urmărim prin acest proiect este să punem la dispoziția unui public mai larg experiența muzeală prin poveste, mai precis a vorbitorilor de ebraică, germană și franceză. Având în vedere că tehnologia devine o parte din ce în ce mai importantă în viața noastră, vom introduce, de asemenea, mai multe funcții care să facă ghidul audio de la Muzeon mai accesibil pentru persoanele în vârstă și pentru persoanele cu deficiențe de vedere sau de auz. De asemenea, vom crea un manager de conținut pentru a facilita adăugarea de conținut nou în aplicația web. În cele din urmă, ne-am propus să comercializăm aplicația web de ghid audio și către alte muzee, ceea ce înseamnă că vom contribui la facilitarea digitalizării altor instituții locale.

Captură de ecran a aplicației web a ghidului nostru audio care prezintă limbile disponibile în prezent pentru turul muzeului, audio și text.

Suntem foarte încântați că facem parte din programul DOORS și că avem ocazia să învățăm noi metode care să ne ajute să îmbunătățim experiența muzeală atât pentru vizitatorii noștri, cât și pentru colegii noștri. Te vom ține la curent cu progresul pe care îl facem, așa că stai pe-aproape!

Parteneri de consorțiu

DOORS a primit finanțare din partea programului de cercetare și inovare Orizont 2020 al Uniunii Europene în cadrul acordului de grant nr. 101036071.

Hanna și-a obținut diploma de licență în Turism cultural la Universitatea Babeș-Bolyai, în Cluj-Napoca. A urmat un masterat în domeniul patrimoniului cultural și a fost asistent de muzeu la Muzeon. Pasiunile ei includ istoria, cultura și patrimoniul. Consideră că Clujul este un oraș excelent pentru a cunoaște istoria și cultura Transilvaniei.

Marți ‒ Duminică: 10:00 ‒ 18:00
Luni: Închis

Adulți: 29 lei
Elevi și studenți (până în 26 ani): 19 lei
Persoane peste 65 ani: 15 lei
Card Omnipass: 15 lei
Membri ai comunității evreiești din Cluj: Gratuit

Strada Virgil Fulicea, nr. 3
Cluj-Napoca, România
(+40) 364 100 472
(+40) 364 153 654