d

David, o poveste despre supraviețuire

David, o poveste despre supraviețuire

David e unul din cei trei ghizi audio al muzeului. Povestea lui de viață este reală și este prezentată astăzi la Muzeon, prin intermediul unui ghid audio și diferite artefacte. David Irányi locuia în Cluj și era un om multitalentat. A fost în proprietar al firmei de parfumuri Rozsa, cântăreț la opera din Cluj și jucător de fotbal la un club evreiesc din oraș. Era un om integru, dar și o fire sensibilă în același. În 1935 s-a căsătorit cu Victoria Lusztig, în satul Gilău și au avut împreună doi copii, György și Robert.

Muncitori evrei ai Parfumeriei Rozsa din Cluj, înainte de război.

Victoria, David și fiul lor, György.

Viața lor s-a schimbat complet pe în luna mai, 1994. David, împreună cu familia sa, au fost duși la ghetoul din Cluj, în Fabrica de cărămidă din Iris. La scurt timp, David, Victoria și cei doi copii au fost deportați la Auschwitz. Odată ce au ajuns în lagăr, David a fost trimis la muncă și a primit numărul de identificare A-13613, pe când Victoria și copii lor, au fost trimiși direct în camerele de gazare, unde și-au găsit sfârșitul.

Auschwitz, Polonia, © 2014 Hecktic Travels | HeckticTravels.com</p> <p>

În ciuda condițiilor inumane din lagăr, David a reușit să supraviețuiască. A fost eliberat din lagăr la sfârșitul războiului, dar s-a întors la Cluj singur. După război, se simțea complet dezumanizat. A trebuit să renunțe numărul de identificare A-13613 și să revină la numele lui, David Irányi, și să învețe să fie om din nou.

Fotografie cu supraviețuitori evrei din Cluj, 1945, © United States Holocaust Memorial Museum, Elly Berkovits Gross.</p> <p>

După o perioadă, a simțit că trebuie să-și continue viața și s-a recăsătorit în același an, tot cu o supraviețuitoare. A vrut să se mute cu noua lui soție, Silvia, în casa în care locuia înainte de război. Însă au ajuns să locuiască în doar o cameră și au împărțit casa cu noii proprietari care au ocupat-o după deportările din 1944. După ceva timp, David și Silvia au avut împreuna 2 copii și lucrurile au revenit aproape la normal. În ciuda trecutului dureros, viața lor a mers înainte.

 

Marți ‒ Duminică: 10:00 ‒ 18:00
Luni: Închis

Adulți: 29 lei
Elevi și studenți: 19 lei
Pensionari: 15 lei
Card Omnipass: 15 lei
Studcard: 1+1
Blitz VIP Card: 19 lei
Membri ai comunității evreiești din Cluj: Gratuit

Strada Virgil Fulicea, nr. 3
Cluj-Napoca, România
(+40) 364 100 472