Chana Orloff

134 de ani se împlinesc azi, 12 iulie, de la naşterea sculptorului modernist de origine evreiască Chana Orloff. Născută în 1888 în Starokonstantinov, un orăşel din Imperiul Rus (situat actualmente pe teritoriul Ucrainei), aceasta a emigrat în 1905 în Palestina otomană şi s-a stabilit cu familia ei la Jaffa, unde a început să lucreze ca croitoreasă. A fost încurajată să studieze croitoria înaltă la Paris: chiar s-a mutat în Franţa şi a lucrat pentru un timp la atelierul Paquin, unde însă, influenţată de climatul pătruns de artă al capitalei franceze, a făcut o schimbare de plan, înscriindu-se la cursuri de sculptură în cadrul Academiei Ruse din Montparnasse. 

Chana Orloff. (Sursă imagine: Wikipedia)

Fată bretonă, 1919, lemn. (Sursă imagine: The Israel Museum, Jerusalem)

În 1916 s-a căsătorit cu Ary Justman, un poet de origine poloneză, şi a dat naştere unui fiu; din nefericire însă Justman şi-a pierdut viaţa în 1919, în timpul epidemiei de gripă spaniolă. Cariera ei a înflorit în anii ’20: folosind materiale precum lemnul, cimentul, teracota, bronzul şi piatra, a obţinut succese chiar şi într-un loc suprasaturat de artă precum Parisul. S-a împrietenit cu alţi artişti de origine evreiască, printre care Marc Chagall, Jacques Lipchitz şi Amedeo Modigliani. Spre sfârşitul deceniului a început să petreacă tot mai mult timp în Israel, iar în 1930 cel dintâi primar al oraşului Tel-Aviv i-a propus să susţină, prin lucrările ei, crearea muzeului de artă din localitate. 

Chana Orloff. (Sursă imagine: Télérama)

Femeie ghemuită, 1925, bronz. (Sursă imagine: AWARE - Archives of Women Artists Research & Exhibiton)

În 1940, odată cu declanşarea Holocaustului în Franţa, a găsit propria ei cale de a se eluda privirilor publicului, creând în această perioadă aşa-numitele „sculpturi de buzunar”. Aflând că urma să fie arestată, în 1942 s-a refugiat în Elveţia. A revenit la Paris în 1945 într-o atmosferă dezolantă: casa ei era devalizată de toate bunurile, iar sculpturile lăsate în urmă în studio le-a găsit distruse. Chana Orloff a avut expoziţii în New York, San Francisco, Chicago, Oslo, Amsterdam şi Tel-Aviv, unde, pe lângă monumente, a realizat portrete ale prim miniştrilor David Ben-Gurion şi Levi Eshkol. Artista a încetat din viaţă în Israel, în 16 decembrie 1968.

David Ben-Gurion, 1949, bronz. (Sursă imagine: The Israel Museum, Jerusalem)

Fiul meu, 1924, bronz. (Sursă imagine: The Israel Museum, Jerusalem)

Hanna și-a obținut diploma de licență în Turism cultural la Universitatea Babeș-Bolyai, în Cluj-Napoca. A urmat un masterat în domeniul patrimoniului cultural și a fost asistent de muzeu la Muzeon. Pasiunile ei includ istoria, cultura și patrimoniul. Consideră că Clujul este un oraș excelent pentru a cunoaște istoria și cultura Transilvaniei.

Marți ‒ Duminică: 10:00 ‒ 18:00
Luni: Închis

Adulți: 29 lei
Elevi și studenți (până în 26 ani): 19 lei
Persoane peste 65 ani: 15 lei
Card Omnipass: 15 lei
Membri ai comunității evreiești din Cluj: Gratuit

Strada Virgil Fulicea, nr. 3
Cluj-Napoca, România
(+40) 364 100 472
(+40) 364 153 654