Ilarie Voronca (1903-1946)

Ilarie Voronca, pseudonim literar al lui Eduard Marcus, s-a născut în urmă cu 118 ani la Brăila. Poet și eseist avangardist de origine evreiască, Voronca a colaborat cu unele dintre cele mai importante reviste moderniste românești precum „Contimporanul”, „Integral” și „Punct”. De asemenea, împreună cu Stephan Roll și Victor Brauner, a editat primul și singurul număr al revistei constructiviste „75 HP”.

A debutat cu volumul Restriști în anul 1923. Împreună cu Victor Brauner, a inventat o nouă formă de expresie artistică, pictopoezia, o sinteză inseparabilă între cuvânt și imagine. În 1927 i-a apărut la Paris volumul de poezie Colomba. După stabilirea în Franța, în 1933, a început să scrie în limba franceză și să publice cu regularitate. Multe din cărțile sale au fost ilustrate de artiști celebri ca Victor Brauner, Constantin Brâncuși sau Marc Chagall.

În 1938, a obținut cetățenia franceză, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a participat la mișcarea de rezistență. Din păcate, în 1946, și-a luat viața la Paris, în timp ce lucra la Mic manual de fericire perfectă. Mai multe poezii i-au fost publicate după moarte.

Surse imagini: Artmark, Artnet, Galeria Dada

Alexandra Ionel a absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca.

Donează pentru Muzeon

 

Muzeon a devenit un reper pentru cultura evreiască din Transilvania, cu toate că a fost lansat în pandemie. În această perioadă dificilă, putem să păstrăm muzeul deschis doar cu ajutorul donațiilor online.

Te invităm să devii un susținător lunar acum. Doar așa vom putea continua să îți aducem informațiile de calitate de care te bucuri zilnic și să păstrăm vii moștenirea evreiască și memoria Holocaustului.

Acum e momentul să contribui și tu pentru păstrarea patrimoniului evreiesc și memoriei Holocaustului. Cu doar 10 euro pe lună de la 100 de persoane, acest muzeu poate continua să funcționeze.

 

Vrei să începi chiar acum o donație lunară? Procesul de plată se face ușor și în siguranță.
 

Marți ‒ Duminică: 10:00 ‒ 18:00
Luni: Închis

Adulți: 29 lei
Elevi și studenți: 19 lei
Pensionari: 15 lei
Card Omnipass: 15 lei
Membri ai comunității evreiești din Cluj: Gratuit

Strada Virgil Fulicea, nr. 3
Cluj-Napoca, România
(+40) 364 100 472