Ilarie Voronca (1903-1946)
Ilarie Voronca, pseudonim literar al lui Eduard Marcus, s-a născut în urmă cu 118 ani la Brăila. Poet și eseist avangardist de origine evreiască, Voronca a colaborat cu unele dintre cele mai importante reviste moderniste românești precum „Contimporanul”, „Integral” și „Punct”. De asemenea, împreună cu Stephan Roll și Victor Brauner, a editat primul și singurul număr al revistei constructiviste „75 HP”.
A debutat cu volumul Restriști în anul 1923. Împreună cu Victor Brauner, a inventat o nouă formă de expresie artistică, pictopoezia, o sinteză inseparabilă între cuvânt și imagine. În 1927 i-a apărut la Paris volumul de poezie Colomba. După stabilirea în Franța, în 1933, a început să scrie în limba franceză și să publice cu regularitate. Multe din cărțile sale au fost ilustrate de artiști celebri ca Victor Brauner, Constantin Brâncuși sau Marc Chagall.
În 1938, a obținut cetățenia franceză, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a participat la mișcarea de rezistență. Din păcate, în 1946, și-a luat viața la Paris, în timp ce lucra la Mic manual de fericire perfectă. Mai multe poezii i-au fost publicate după moarte.
Surse imagini: Artmark, Artnet, Galeria Dada