Jean David (1908-1993)

Astăzi este aniversarea lui Jean David, pictor, designer și ilustrator evreu de origine română. Artistul s-a născut la București în 16 decembrie 1908, oraș în care și-a început și studiile, la Școala Națională de Arte. Apoi, a studiat arta la Paris, între 1927 și 1937, la Academia Scandinavă și la Academia Julian.

A expus pentru prima dată în anul 1929, la Salonul Oficial de Desen și Gravură din București și, un an mai târziu, a prezentat prima expoziție personală, apreciată de artiști precum dramaturgul Eugen Ionescu. Interesat de grafică și ilustrație, în 1932 a început să frecventeze grupul avangardist bucureștean care se întâlnea la taverna „Lăptăria lui Enache” și a realizat ilustrații pentru revista unu, editată de artistul evreu Sașa Pană.

În 1942, Jean David s-a îmbarcat, alături de alți 12 evrei, pe o barcă spre Palestina. Pe drum au fost deținuți de autoritățile britanice într-un lagăr din Cipru, timp de 2 ani, ajungând în Palestina abia în 1944. După înființarea statului Israel, Jean David a fost printre cei mai activi artiști din țară și a luat parte, alături de Marcel Iancu, la înființarea unei colonii de artiști în satul Ein Hod. 

După stabilirea în Israel, Jean David a explorat mai multe direcții în arta sa, fiind influențat de realismul magic, de expresionismul muzical și de pop art. În 1964, lucrările sale au fost expuse în cadrul celei de-a treia ediții a expoziției de artă contemporană documenta, în Kassel. A murit în 26 martie 1993, în Tel Aviv.

Surse imagini: Wikiart, Prabook

Alexandra Ionel a absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca.

Donează pentru Muzeon

 

Muzeon a devenit un reper pentru cultura evreiască din Transilvania, cu toate că a fost lansat în pandemie. În această perioadă dificilă, putem să păstrăm expoziția deschisă doar cu ajutorul donațiilor online.

Te invităm să devii un susținător lunar acum. Doar așa vom putea continua să îți aducem informațiile de calitate de care te bucuri zilnic și să păstrăm vii moștenirea evreiască și memoria Holocaustului.

Acum e momentul să contribui și tu pentru păstrarea patrimoniului evreiesc și memoriei Holocaustului. Cu doar 10 euro pe lună de la 100 de persoane, această expoziție poate continua să funcționeze.

 

Vrei să începi chiar acum o donație lunară? Procesul de plată se face ușor și în siguranță.

 

Marți ‒ Duminică: 10:00 ‒ 18:00
Luni: Închis

Adulți: 29 lei
Elevi și studenți: 19 lei
Pensionari: 15 lei
Card Omnipass: 15 lei
Membri ai comunității evreiești din Cluj: Gratuit

Strada Virgil Fulicea, nr. 3
Cluj-Napoca, România
(+40) 364 100 472