Templul Meseriașilor din Galați

Orașul Galați a fost un important centru evreiesc în Moldova încă de la sfârșitul secolului al XVI-lea. Odată cu creșterea progresivă a populației evreiești în secolul XIX și în prima jumătate a secolului XX, în oraș s-au construit mai multe case de rugăciune și sinagogi. Astfel, între anii 1938 și 1940, la Galați existau nu mai puțin de 28 de lăcașe de cult mozaice, multe dintre ele fiind construite de bresle: fierari, birjari, comercianți, croitori, hamali etc.

Din păcate, cutremurele, bombardamentele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și resistematizarea urbană organizată de regimul comunist au dus la dispariția tuturor acestor sinagogi, cu o singură excepție: Templul Societății meseriașilor israeliți, cunoscut și ca Templul Meseriașilor.

Templul Meseriașilor, situat pe strada Dornei, nr. 7-11, este o sinagogă impunătoare inaugurată în 11 august 1896. A fost construit pe locul unei foste case de rugăciune care existase aici încă din anul 1806, din fonduri adunate de Societatea meseriașilor israeliți din Galați și cu ajutorul benevol al membrilor comunității. În contextul creșterii numărului de credincioși, în 1925 s-au început lucrări de reconstrucție care s-au încheiat în august 1929. Noua clădire avea o capacitate de 250 de locuri.

Templul Meseriașilor a fost restaurat în totalitate în anii 2000 cu ajutorul unor donații din străinătate și al unor fundații, fiind redeschis în anul 2014. Interiorul impresionează prin decorațiile sale baroce, prin galeriile pentru femei, asemănătoare unor loje de teatru, și prin culorile deschise și luminoase.

Proiectul de Documentare a Sinagogilor din România

Fotografii: © Daniel Gruenfeld, Oliver Beck Assistant

Alexandra Ionel a absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca.

Donează pentru Muzeon

 

Muzeon a devenit un reper pentru cultura evreiască din Transilvania, cu toate că a fost lansat în pandemie. În această perioadă dificilă, putem să păstrăm muzeul deschis doar cu ajutorul donațiilor online.

Te invităm să devii un susținător lunar acum. Doar așa vom putea continua să îți aducem informațiile de calitate de care te bucuri zilnic și să păstrăm vii moștenirea evreiască și memoria Holocaustului.

Acum e momentul să contribui și tu pentru păstrarea patrimoniului evreiesc și memoriei Holocaustului. Cu doar 10 euro pe lună de la 100 de persoane, acest muzeu poate continua să funcționeze.

 

Vrei să începi chiar acum o donație lunară? Procesul de plată se face ușor și în siguranță.
 

Marți ‒ Duminică: 10:00 ‒ 18:00
Luni: Închis

Adulți: 29 lei
Elevi și studenți: 19 lei
Pensionari: 15 lei
Card Omnipass: 15 lei
Membri ai comunității evreiești din Cluj: Gratuit

Strada Virgil Fulicea, nr. 3
Cluj-Napoca, România
(+40) 364 100 472