Surorile Polgár

Poate ai urmărit celebrul serial Gambitul damei”, în care personajul principal este o tânără cu un talent special pentru șah. Azi îți povestim despre trei jucătoare excepționale de șah din lumea reală: surorile Polgár.

Surorile Polgár la Festivalul Internațional de Șah din Corfu, 1990

Judit, Zsuzsa și Zsófia Polgár provin dintr-o familie de evrei din Budapesta. Tatăl lor, pedagog de meserie, și-a propus să demonstreze că orice copil poate excela în orice domeniu, dacă primește o educație de calitate de la o vârstă fragedă. Astfel, Judit, Zsuzsa și Zsófia au învățat limbi străine, fiecare dintre ele a obținut mai multe diplome și, încă de mici, au jucat șah.

Cea mai cunoscută dintre surorile Polgár este Judit, născută în 1976, care a obținut titlul de mare maestru internațional la doar 15 ani. Judit ar fi putut câștiga orice campionat de șah pentru femei, însă și-a propus o provocare mult mai mare: să obțină medalii la concursurile din categoria masculină. Este prima femeie care a fost pe lista celor mai buni 10 jucători de șah, a obținut o medalie la campionatul european în categoria mixtă și a participat la finala campionatului mondial în categoria mixtă.

Judit Polgár și Garik Kasparov, mari maeștri internaționali

Zsuzsa Polgár, născută în 1969, este cunoscută pentru un rezultat deosebit: a fost prima persoană din lume care a obținut titlul de campioană mondială atât la șah clasic, cât și la șah rapid și șah blitz. Un alt record al ei este că a jucat partide simultane cu 326 de persoane timp de 16 ore, câștigând 309, a avut 14 remize și doar trei înfrângeri.

Zsuzsa Polgár la un joc de șah simultan

Zsófia Polgár, născută în 1974, a obținut mai multe medalii la concursurile internaționale de șah pentru femei, însă în ceea ce privește punctajul, i-a depășit pe mulți bărbați, chiar și pe mari maeștri.

În afară de șah, Zsófia Polgár este cunoscută pentru activitatea ei în artă și design.

Surorile Polgár au publicat împreună cartea Polgar Tactics: 77 Chess Combinations.

Orsolya András a absolvit Facultatea de Litere din cadrul UBB Cluj. Din 2012 lucrează ca traducătoare freelancer. Între septembrie 2021 și februarie 2022 a fost asistent muzeu la Muzeon.

Marți ‒ Duminică: 10:00 ‒ 18:00
Luni: Închis

Adulți: 29 lei
Elevi și studenți: 19 lei
Pensionari: 15 lei
Card Omnipass: 15 lei
Membri ai comunității evreiești din Cluj: Gratuit

Strada Virgil Fulicea, nr. 3
Cluj-Napoca, România
(+40) 364 100 472
(+40) 364 153 654