Surorile Polgár

Poate ai urmărit celebrul serial Gambitul damei”, în care personajul principal este o tânără cu un talent special pentru șah. Azi îți povestim despre trei jucătoare excepționale de șah din lumea reală: surorile Polgár.

Surorile Polgár la Festivalul Internațional de Șah din Corfu, 1990. Sursă imagine: Chess Daily News

Judit, Zsuzsa și Zsófia Polgár provin dintr-o familie de evrei din Budapesta. Tatăl lor, pedagog de meserie, și-a propus să demonstreze că orice copil poate excela în orice domeniu, dacă primește o educație de calitate de la o vârstă fragedă. Astfel, Judit, Zsuzsa și Zsófia au învățat limbi străine, fiecare dintre ele a obținut mai multe diplome și, încă de mici, au jucat șah.

Cea mai cunoscută dintre surorile Polgár este Judit, născută în 1976, care a obținut titlul de mare maestru internațional la doar 15 ani. Judit ar fi putut câștiga orice campionat de șah pentru femei, însă și-a propus o provocare mult mai mare: să obțină medalii la concursurile din categoria masculină. Este prima femeie care a fost pe lista celor mai buni 10 jucători de șah, a obținut o medalie la campionatul european în categoria mixtă și a participat la finala campionatului mondial în categoria mixtă.

Judit Polgár și Garik Kasparov, mari maeștri internaționali. Foto: Enrique Alonso/AFP

Zsuzsa Polgár, născută în 1969, este cunoscută pentru un rezultat deosebit: a fost prima persoană din lume care a obținut titlul de campioană mondială atât la șah clasic, cât și la șah rapid și șah blitz. Un alt record al ei este că a jucat partide simultane cu 326 de persoane timp de 16 ore, câștigând 309, a avut 14 remize și doar trei înfrângeri.

Zsuzsa Polgár la un joc de șah simultan. Foto: Imre Földi/MTI

Zsófia Polgár, născută în 1974, a obținut mai multe medalii la concursurile internaționale de șah pentru femei, însă în ceea ce privește punctajul, i-a depășit pe mulți bărbați, chiar și pe mari maeștri.

În afară de șah, Zsófia Polgár este cunoscută pentru activitatea ei în artă și design. Sursă imagine: Izrael Info

Surorile Polgár au publicat împreună cartea Polgar Tactics: 77 Chess Combinations.

Sursă imagine: Judit Polgár's Global Chess Festival

Orsolya András a absolvit Facultatea de Litere din cadrul UBB Cluj. Din 2012 lucrează ca traducătoare freelancer. Între septembrie 2021 și februarie 2022 a fost asistent muzeu la Muzeon.

Marți ‒ Duminică: 10:00 ‒ 18:00
Luni: Închis

Adulți: 29 lei
Elevi și studenți (până în 26 ani): 19 lei
Persoane peste 65 ani: 15 lei
Card Omnipass: 15 lei
Membri ai comunității evreiești din Cluj: Gratuit

Strada Virgil Fulicea, nr. 3
Cluj-Napoca, România
(+40) 364 100 472
(+40) 364 153 654